Huid Analyse

HUID-ANALYSE

 Het is essentieel te weten hoe de huid eruit ziet en hoe het aanvoelt om te weten wat je huidtype is. Huidtypen kunnen worden onderverdeeld in vier grote categorieën t.w. normale huid, vette huid, droge huid en gecombineerde huid.

Normale huid
Dit huidtype is vet noch droog. Het heeft een zachte, zijdeachtige structuur. De kleur glanst onder het doorschijnende oppervlak. Mooi als het is, verdient het de nodige verzorging om zo mooi te blijven. Mensen met normale huid beginnen eerder dan anderen verschijnselen te vertonen van veroudering en rimpelvorming als zij hun huid verwaarlozen. Dagelijks reinigen, oppeppen en voeden is de adequate verzorging voor de normale huid.

Vette huid
In dit huidtype zijn de talgproducerende klieren overactief. Ze produceren meer talg dan noodzakelijk, talg komt door de huidporiën naar buiten en geeft de huid een vettige glans. De poriën zijn vergroot en de huid heeft een grof uiterlijk. Het is ook geneigd tot mee-eters, puisten en acne. Een vette huid moet op een speciale manier gereinigd worden, nodig om te voorkomen dat de poriën verstopt raken. De aanvoer van talg (vet) neemt toe tijdens de puberteit en neemt na de adolescentie af met de leeftijd. Op sommige momenten, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en de menopauze kunnen hormonale veranderingen in het lichaam de talgbalans verstoren, waarmee de dagproductie wordt geactiveerd.

Droge huid
Dit huidtype komt zowel vet als vocht tekort. Het heeft een fijne structuur en is doorzichtig, vlekkig en fragiel. Er kunnen fijne zichtbare lijntjes voorkomen en soms kan de huid zelfs rubberachtig aandoen. Het beschadigt gemakkelijk. Er zijn vele factoren die de droge huid aantasten en het nog droger kunnen maken. Bijvoorbeeld wassen met water en zeep verwijdert niet alleen het vuil maar ook de natuurlijke oliën die de huid beschermen. Blootstelling aan de zon, airconditioners en centrale verwarming eisen ook hun tol.

Gecombineerde huid
Dit huidtype heeft een vette locatie terwijl de rest droog of normaal is. Het voorhoofd, de neus en de kin, de zgn. T-zone, zijn vet en de rest droog. Een gecombineerde huid komt vrij vaak voor en wordt meestal verkeerd geïnterpreteerd en behandeld. De behandeling dient gescheiden te zijn voor de verschillende locaties. Zowel de droge als de vette zone dienen echter van vocht te worden voorzien.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.