Massage

  Ayurvedisch lichaamsmassage
  Diagnose en behandeling volgens natuurlijke geneeskundige methoden met o.a. pols- en gelaatsdiagnose. Massage bedoelt voor genezende als zowel voor preventieve doeleinden.
  Marma-therapie – behandeling van de energiepunten op het lichaam bij stress en andere geestelijke klachten, doorgave van energie en mediamieke indrukken vanuit spirituele bron. De massage werkt verder verjongend, zicht verbeterend, goed voor geest en lichaam, verwijdert afvalstoffen, energieverhogend, vermoeidheid opheffend.

   

  Ayurvedische behandelingen

  Ayurvedische behandelingen

  Meer over ayurvedische massage

  Ayurveda is een Indiase geneeswijze met een traditie van duizenden jaren en volgens sommigen zelfs zo oud als de mensheid. Ayur betekent leven en Veda betekent kennis in de ruimste zin van het woord. Deze kennis van het leven beslaat niet alleen het lichamelijke, maar ook het geestelijke aspect. Ayurveda is dus een holistische behandel-/ geneeswijze Massages worden in de ayurvedische traditie even onmisbaar voor gezondheid en schoonheid beschouwd als juiste voeding en andere levensgewoonten.

  Met ayurveda behandel je de oorzaak in plaats van dat je de symptomen bestrijdt.
  Het verschil tussen ayurvedische massage en klassieke massage is dat de eerste veel dieper gaat. Wij zijn ons ervan bewust dat met de handen kosmische energie wordt doorgegeven. Daarnaast is het gebruik van speciale oliën bij een massage van belang. In de klassieke boeken over ayurveda zijn vele recepten te vinden voor het bereiden van een kruidenmassage oliën. Volgens ayurveda hebben kruiden die verwerkt zijn in een olie een belangrijke therapeutische werking.
  De essentie van ayurveda berust op de leer van de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Het uitgangspunt van de ayurveda is de constitutie waarmee de mens is geboren. Daaruit ontstaan verschillende typen, ‘dosha’s genaamd, of een combinatie hiervan. De drie hoofdtypen zijn ‘vata’, ‘kapha’ en ‘pitta’. Tijdens een ayurvedische behandeling wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘marma’-punten in het lichaam. Deze zijn vergelijkbaar met acupressuurpunten en chakra’s.

  Pols voelen
  Ayurvedische massage wordt zowel op het gezicht als bet lichaam toegepast. Alvorens wordt gemasseerd, wordt eerst bepaald tot welk ‘dosha’-type de –cliënt behoort. Daartoe voelt de behandelaar met drie vingers – de wijsvinger staat voor ‘vata’, de middelvinger voor ‘pitta’ en de ringvinger voor ‘kapha’ – de pols van de cliënt. Bij vrouwen wordt meestal de linkerpols gevoeld, bij mannen meestal de rechterpols. “Globaal kan worden gesteld dat een ‘vata’-type de meeste baat heeft bij een massage.”Dit is een onrustig type dat geaard moet worden en behoeft een milde massage. Het ‘kapha’-type daarentegen staat met beide benen op de grond en is vooral stevig gebouwd. Dit type wordt krachtig gemasseerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een activerende olie, Het ‘pitta’- type tenslotte heeft over het algemeen een gevoelige huid en is vatbaar voor het uit balans raken van de vijf elementen. Ook voor dit type worden speciale oliën samengevoegd.”
  ‘Na de diagnose wordt vervolgens overgegaan tot een droge massage, ‘gharshan’ genaamd, die de doorbloeding moet stimuleren, zodat de werkstoffen beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. Na deze ‘gharshan’ wordt de voor de cliënt vastgestelde olie snel en krachtig over het lichaam verspreid. Bij een gezichtsmassage worden meestal vijftien tot zestien ‘marma’s’ behandeld.

  Pinda en ghee
  Ayurvedische massage omvat effleurages, fricties, petrisages, tapotements, wrijven, lymfedrainage en bindweefselmassage Behalve olie is er nog een aantal hulpmiddelen voor deze massagemethode. Zo is er de `pinda’, een knotje van katoen gevuld met rijst en gedrenkt in warme olie. Met de ‘pinda’ kan bij een lichaamsmassage een tapotenent worden uitgevoerd. Het knotje kan in elke situatie worden gebruikt, met name bij het verlichten van pijn. Bij een gezichtsmassage wordt vaak gebruik gemaakt van een deegbal met ‘ghee’ (geklaarde boter). De bal wordt uitgerold rond de ogen en moet helpen tegen wallen en donkere kringen. De olie die men tijdens de gezichts- en lichaamsmassage gebruikt, wordt opgewarmd tot 40 graden Celsius. Elke massage wordt afgesloten met bet wederom voelen van de pols. Zo wordt gecontroleerd of het lichaam in balans is. Na een lichaamsmassage moet men minstens anderhalf uur wachten om te douchen, zodat de door de huid uitgescheiden gifstoffen afgespoeld kunnen worden.

  Reageren is niet mogelijk